Prezidentské voľby na Slovensku – 1. kolo: víťaz Pellegrini

SKbookmaker
23 marca, 2024
20 Zobrazenia

Náš tip: Prezidentské voľby na Slovensku – 1. kolo: víťaz Pellegrini

23.03.2024 07:00

V sobotu sa na Slovensku začína prvé kolo prezidentských volieb. O najvyšší post sa uchádza desať kandidátov, prakticky osem z nich však nemá šancu postúpiť do druhého kola. Zuzana Čaputová sa rozhodla neobhajovať post prezidentky.

O celkovom víťazstve by sa malo rozhodnúť medzi dvojicou Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Bývalý slovenský premiér je papierovým favoritom, stojí za ním strana HLAS, ako aj početná voličská základňa SMER-u, kde v minulosti pôsobil v tandeme s Róbertom Ficom. Peter Pellegrini je tak pre všetkých ľudí na Slovensku známou osobnosťou, čo je obrovská výhoda. Ako osobnosť má aj nespornú vizuálnu charizmu, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou toho, čo vedie k úspechu. Vo svojej politickej kariére sa snažil zachovať určitý tón, ktorým sa výrazne odlišoval od ostatných slovenských politikov, ako boli Kotleba, Harabín, Maťovič či Fico. Jeho volebný potenciál je teda vysoký, najmä ak v druhom kole dokáže pozbierať hlasy väčšiny vyradených kandidátov.

Ivan Korčok je potom jasnou voľbou pre jadro voličov súčasného prezidenta, ktorí chcú smerovať Slovensko na západ. Bývalý minister zahraničných vecí je tiež skúsený politik, ale ani zďaleka nie je taký populárny ako jeho hlavný súper. V nedávnej minulosti na dva roky zmizol ako diplomat v Spojených štátoch, čo je pre mnohých obyvateľov najmä na dedinách pomyselná deliaca čiara. Korčok to má do istej miery spoločné s Pellegrinim, ktorého spomínané spojenectvo so súčasným premiérom.

Obaja potenciálni prezidenti tak rozdeľujú spoločnosť, čo je dobre vidieť na prieskumoch verejnej mienky. Obaja sa môžu spoľahnúť na silnú voličskú základňu, len v odlišných vekových skupinách, ktorá je ovplyvnená aj vzdelaním. V prvom kole by sa dokonca dal očakávať vyrovnaný súboj, obaja kandidáti by sa pohybovali na úrovni dvoch percent, v terminológii konských dostihov by Pellegrini viedol o hlavu. To sa nezmenilo ani po utorňajšej prezidentskej debate, ktorá bola v ich podaní prevažne umiernená.

Na čo vsadiť:

Pellegrini je vďaka svojej politickej minulosti a všeobecnej známosti najväčším favoritom na post slovenského prezidenta. v prvom kole by mal získať viac hlasov, keďže staršia generácia voličov je disciplinovanejšia. Hlavné mobilizovanie voličov Ivana Korčoka nastane až v druhom kole, ale ani to nebude stačiť.

Dôvera:

6/10

Odporúčaná stávková kancelária pre túto stávku:

22BETStavte si na 22bet so 100% bonusom na váš prvý vklad!
Autor SKbookmaker